8.Sınıf İnkılap Tarihi Bir Kahraman Doğuyor Testi 1

8.Sınıf İnkılap Tarihi Bir Kahraman Doğuyor Testi 1


Soru 1
Bilgi Notu: Öğrenim hayatı boyunca okuduğu eserler Mustafa Kemal’e gerçekçi, akılcı ve bilim­sel bir düşünce yapısı kazandırmıştır.
Atatürk’ün çeşitli dönemlerde söylediği aşağıdaki sözlerinden hangisi bu düşün­ce yapısını en açık şekliyle ortaya koy­maktadır?
A
Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere, Türk Milletine canımı vereceğim.
B
Savaş zaruri ve hayati olmalıdır. Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça savaş bir cinayettir.
C
Büyük kararlar vermek kafi değildir. Bu kararları cesaret ve kararlılıkla tatbik etmek lazımdır.
D
Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.
Soru 2

Bilgi Notu: Mustafa Kemal öğrencilik yaşamı boyunca Şemsi Efendi Mektebi, Selanik Askeri Rüştiyesi, Manastır Askeri İdadisi, Harp Okulu ve Harp Akademisi gibi okullarda eğitim al­mıştır. Bu okullarda alman eğitimin Mustafa Ke­mal’e kazandırdığı özellikler arasında aşağıdakilerden hangisinin yer aldığı söy­lenemez?
A
Liderlik becerisi
B
Vatan ve millet sevgisi
C
Tarih bilinci
D
Batı hayranlığı
Soru 3
Bilgi Notu: Mustafa Kemal, öğrencilik yıllarından itibaren tüm eğitiminde okumaya, araştırmaya önem vermiş, dünyada meydana gelen si­yasi, sosyal, kültürel ve bilimsel gelişmeleri yakından izlemiştir.
Mustafa Kemal’in bu araştırmalarının ve yaşadığı çevrenin etkisi ile en fazla ilgi duyduğu alanın aşağıdakilerden hangisi olduğu söylenebilir?
A
Askerlik
B
Sanat
C
Tarih
D
Felsefe
Soru 4
Bilgi Notu: Mustafa Kemal’i gençlik yıllarında en çok etkileyen olaylardan biri de 1897 Türk - Yunan Savaşı olmuştur. Bu savaşta Türk ordusu savaş meydanında zafer kazanmasına rağmen barış masasında istediğini elde edememiştir.
Bu durum Mustafa Kemal’e bir devleti aşağıdaki alanlardan .hangisinde de güç­lü tutulması gerektiği; konusunda fikir vermiş olabilir?
A
Askeri
B
Diplomasi
C
Ekonomik
D
Hukuki
Soru 5
Mustafa Kemal, Harp Akademisi’nden mezun olduktan sonra askerlik mesleğine Şam’daki göreviyle adım attı. Burada gizlice Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni kurdu. Mustafa Kemal Paşa’nın askerlik mesle­ğine başlar başlamaz bir cemiyet kur­ması aşağıdakilerden hangisinin bir göstergesidir?
A
Osmanlı Devleti’ni içinde bulunduğu durumdan kurtarmak istediğinin
B
Gelenek ve görenekleri sürdürmeye çalıştığının
C
Ekonomik sorunlara siyasi sorunlardan daha çok önem verdiğinin,
D
Milliyetçilik akımının önemini yitirdiğinin
Soru 6
Trablusgarp Savaşı sırasında Mustafa Kemal Paşa ve emrindeki bazı subaylar gizlice Trablusgarp’a geçerek yerel halkı İtalyan işgaline karşı örgütlemişlerdir. Mustafa Kemal Paşa’nın bu tavrının aşağıdakilerden hangisine tepki niteliği ta­şıdığı savunulabilir?  
A
Sömürgeci politikalara
B
Osmanlı hükümetine
C
Milliyetçilik akımına
D
Ümmetçiliğe
Soru 7
Meşrutiyet’in ilanından sonra Meşrutiyet kar­şıtı grupların kışkırtması ile İstanbul'da gerici nitelikli bir ayaklanma çıktı. 31 Mart Olayı olarak bilinen bu ayaklanmayı Selanik’ten gelen “Ha­reket Ordusu” bastırdı. Mahmut Şevket Paşa komutasında Selanik’ten yola çıkan bu orduyada “Kurmay Başkanlığı” görevini Mustafa Kemal üstlenmiştir. Hareket Ordusu İstanbul’daki ayaklanmayı bastırarak’ düzeni sağlamıştır. Buna göre; 

I. Ordu yenilikleri koruma görevini üstlen­miştir.
II.Mustafa Kemal demokrasi taraftarıdır.
III. Halk Hareket Ordusu’nu desteklemiştir,

yargılarından hangilerine ulaşılamaz?
A
III
B
I,III
C
I,II
D
II,III
Soru 8
Mustafa Kemal’in ilk askeri başarısını kazandığı savaş hangisidir? Öğretmenin bu sorusunu aşağıdaki öğren­cilerden hangisi doğru cevaplamıştır?
A
Balkan Şavası
B
Trablusgarp
C
Çanakkale
D
Kutuluş şavası
Soru 9
Trablusgarp Savaşı sırasında İtalyanların Oniki Adayı işgal etmesi ve Balkan Devletleri’nin Osmanlı Devleti ’ne savaş açması üzerine İtalyanlarla Uşi Antlaşması imzalanmıştır. Uşi Antlaşması’nın; 
I.Trablusgarp ve Bingazi İtalya’ya bırakı­lacaktır.
II.Trablusgarp halkı dini bakımdan Osmanlı halifesine bağlı kalacaktır.
III.Oniki Ada geçici olarak İtalya’ya bırakıla­caktır.
maddelerinden hangileri Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp ile olan kültürel bağlarını devam ettirmek istediğinin bir göstergesidir?
A
II
B
I,II
C
I,III
D
II,III
Soru 10
Ben size taarruzu emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve komutanlar geçebilir.
Mustafa Kemal Paşa’nın Çanakkale Savaşı’nda askerlerine söylediği bu tarihi söz onun aşağıdaki özelliklerinden han­gisinin göstergesi olamaz?
A
Vatan sevgisinin
B
Kararlılığının
C
Cesaretinin
D
Bilimselliğinin
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
Tamamlamak soruları çözün.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski